Share

Vivienda RM, Castellón

Intervening in a building by a recognized architect is not common, and in this case it is a building designed by the architect Helio Piñón, Professor of Projects at the E.T.S. Arquitectura de Barcelona-UPC, which began as a teacher with Rafael Moneo. Helio Piñón is currently a member of the Royal European Academy of Doctors.

This apartment-flat was based on a typical distribution from the 1970s with four rooms and two central distributors that distributed the rooms. The south-day and north-night zone uses were clearly differentiated, which allowed cross ventilation. But for the current functional needs the organization was very tight and denied the best: the light and the views.

Our project in this apartment-home focused on eliminating any element in order to gain the feeling of well-being with well-lit spaces. The functional program was reduced to a single room, leaving the rest of the rooms visually connected. The use of light colors, together with natural wood tones, provide the desired feeling of comfort for a new life.

 

Intervenir en un edificio de un arquitecto reconocido no es habitual, y en este caso es un edificio proyectado por el arquitecto Helio Piñón, Catedrático de Proyectos de la E.T.S. Arquitectura de Barcelona-UPC, que empezó de profesor junto a Rafael Moneo. Actualmente Helio Piñón es miembro de la Real Academia Europea de Doctores.
Esta vivienda-piso partía de una distribución típica de los años 1970 con cuatro habitaciones y dos distribuidores centrales que repartían las estancias. Se diferenciaban claramente los usos zona sur-día y norte-noche, lo cual permitía la ventilación cruzada. Pero para las necesidades funcionales actuales la organización quedaba muy estanca y negaba lo mejor: la luz y las vistas.
Nuestro proyecto en esta vivienda-piso se centró en eliminar cualquier elemento en beneficio de poder ganar la sensación de bienestar con espacios bien iluminados. Se redujo el programa funcional a una sola habitación quedando el resto de estancias conectadas visualmente. El uso de colores claros, junto con los tonos de madera natural, aportan la sensación de confort deseada para una nueva vida.

  • Fecha : July 2021
  • Estado : Finished
  • Lugar : Castellón